A felszabadítási teológia aktualitása napjainkban

A felszabadítási teológia aktualitása napjainkban

Idejét múlta már a felszabadítási teológia? Keresztényként harcolnunk kell az elnyomottakért? Az evangélium előnyben részesíti az elnyomottakat, kizsákmányoltakat, szenvedőket? A teológiánkat is fel kell szabadítani? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a mexikói Elsa Támez teológustól Tamási Rebeka tolmácsolásában.

felszab20524107_1501993326514328_635351164_o-1080x420.jpg

Ha nem egy presbiteriánus családban nőttem volna fel, most minden bizonnyal katolikus apáca lennék. Ma metodista vagyok, de igazából ökumenikusnak tartom magam.

A mexikói születésű, Costa Ricában élő teológus 2019 januárjában vehette át a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem díszdoktori címét.  Néhány szerencsés hallgatóval együtt én is részt vettem azon a két napos blokkszemináriumon, amelyet az egyetem teológiai karán tartott.

A szeminárium során nem csak a teológiai munkásságát ismertük meg mélyebben, hanem őt magát is. Elsa Támez egy kedves, családos nő, aki bevallotta, hogy fiatal teológusként mennyi kétséggel küszködött, ugyanakkor nevetve panaszolta, hogy rengeteg elfoglaltsága miatt egyszerűen képtelen nyugdíjba menni.

A számos könyv mellett, amit írt, két nagy projekt is kötődik a nevéhez.

Miután a 90-es években első nőként a San Jose-i Bibliai Szeminárium (azóta egyetem, Universidad Biblica Latinoamericana) igazgatója lett, a fejébe vette, hogy létrehoz egy ökumenikus kutatási központot. Felhivást intézett a világ nőihez, hogy 1 dollár kíséretében küldjék el a nevüket egy borítékban az egyetemnek, így támogatva az építkezést. A befolyt összegből felépült kutatási központ nem csak a vilag minden sarkában élő nőket képviseli, hiszen stílusában megjeleníti a latin-amerikai kultúra sokszínűségét is.

A másik projekt is hasonlóan globális jellegű, ugyanis Elsa Támez az egyik szakértője annak az évtizedek óta tartó nemzetközi bibliafordításnak, amely során a bibliai történeteket jelnyelvi előadók tolmácsolják a nézőknek. Nem szó szerinti fordításról van szó: a munka során a szövegrészleteket egybefüggő történetté írják, hogy aztán jelnyelven előadhatóvá váljanak. A videóra rögzített előadásokat aztán nyelvészeti es teológiai szakértők, valamint a célközönség egyes tagjai is  megnézik és kielemzik. A késznek minősített felvételeket aztán Elsa Támez vizsgálja meg még egyszer és csak ezután kerülnek publikálásra. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának vezetésével Magyarország is részt vesz a fordításban. Itt elérhetőek a videók: http://baptistamedia.hu/jelnyelvi-biblia/#/

Támez teológiai munkásságának központjában az elnyomott és társadalom peremére szorult emberek állnak. Szakít azzal a hagyományos hozzáállással, hogy az elnyomás mint jelenség az isteni rend része, és a szenvedőknek majd a túlvilágon fognak igazságot szolgáltatni. Hangsúlyozza, hogy Isten mindig a szenvedők oldalán áll, és nem felejti el megemlíteni, hogy ha a korábban elnyomott ember esetleg a hatalomtól megrészegülve maga is elnyomóvá válik, Isten elhagyja és az újonnan elnyomott személy oldalára áll. Együtt harcol a szabadságáért harcolóval. Támez ezért mindenkit (különösen a hívőket) állandó önvizsgálatra és a felebaráti szeretet gyakorlására szólítja fel. Szerinte az Isten felé fordulás a felebarát felé fordulással kezdődik. A megélt hitnek tettekben kell megnyilvánulnia, akkor is, ha az ember következésesképp szembe kerül saját társadalmával:

„Hogyan lehetne egy közösség térítő (missionary), ha a saját társadalmának az értekeit követi, azokat, amelyek ellentétben állnak a Jézus által tanított értekekkel?“

Bár Dél-Amerikában már nem használja a felszabadítasi teológia kifejezést, minden, amit ír, annak a része. Az elnevezés talán idejétmúlttá vált, de a teológiai tartalom még mindig aktuális. Olyan idők is voltak, mikor ennek az irányzatnak a képviselőit meggyilkolták, Támez is elveszítette így egyes kollégáit, barátait. Nála a felszabadítás nem csak az elnyomottakra, hanem magára a teológiára is vonatkozik: meg kell szabadulnunk a régi keretektől és berögződésektől, hogy az új gondolatok utat találhassanak maguknak.

És hogy mit csinál ez a sikeres, bölcs teológus, amikor nem tanít, könyvet ír, vagy díszdoktori címet vesz át?

Kenyeret sütök. Minden hétvégén kenyeret sütök, és aztán megesszük a szomszédokkal. Mondhatjuk, hogy ez a hobbim.

elsatamez.jpg

Elsa Támez

Lehet, hogy Dél-Amerikában a „felszabadítasi teológia“ hallatán sokan a nyolcvanas évekre asszociálnak. A mai magyar társadalmi viszonyokat látván viszont van még itt szükség az elnyomottak védelmének és az önvizsgálat fontosságának hangsúlyozására, még keresztény körökben is. Szeretném, ha egy nap nálunk is olyan közismert témává válna a felszabadítási teológia, hogy a hallatán mindenki csak legyintsen, hogy ezen már túl vagyunk. Én egyelőre azt látom, hogy egyre nagyobb szükségünk van rá.

 

Tamási Rebeka a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vallástörténet MA szakán végzett. Jelenleg a Johannes Gutenberg – Universität Mainz PhD hallgatója. 

 

Fotó: https://theglobalchurchproject.com/18-latin-american-female-theologians-know/

Facebook Comments