Marx bíboros: „A Biblia nem elég megtudni, mi Isten akarata napjainkban, ehhez szükség van a társadalmi mozgalmakra és a tudományra is.”

Marx bíboros: „A Biblia nem elég megtudni, mi Isten akarata napjainkban, ehhez szükség van a társadalmi mozgalmakra és a tudományra is.”

Isten tervének megértéséhez szükségünk van a tudományra és a társadalmi mozgalmak eredményeire; szabadság és felelősség együtt járásának szükségessége – interjúrészlet Reinhard Marx német bíborossal.

marx.jpeg

Az idők jeleinek megértése olyan igény, amely az egyházban is erőteljesen hallatszik, főleg az utóbbi években, amikor az új technológiák és az új társadalmi mozgalmak megváltoztatták a világ megértésének módját és a személyes kapcsolatokat. Reinhard Marx német bíboros, München érseke arra az égető kérdésre válaszol, hogy   

„Mit akar mondani nekünk Isten napjainkban?”

A katolikus egyháznak is tanulnia kell, még akkor is, ha nincsenek sokan hozzászokva ehhez a felfogáshoz. 

„Nem csak a bibliai szövegekből és az egyházi hagyományból kell tanulnunk, hanem a társadalmi mozgalmaktól és a tudományos ismeretekből is – hangsúlyozza a német bíboros a Deutschlandfunk rádiónak adott interjújában, amely a Katholisch oldalon olvasható. 

Marx kifejti, hogy ugyanezen az elven, a társadalmi mozgalmaknak is táplálkozniuk kell a katolikus egyház társadalmi tanításából a közjó vonatkozásában. 

A bíboros a nyilatkozatban aggodalmát fejezi ki, hogy a koronavírus okozta világjárvány  hatására a társadalmi feszültségek és egyenlőtlenségek fokozódni fognak.

Sokaknak, akiknek eleve rossz volt az élethelyzete a válság előtt, még rosszabb lesz az életük.

Marx hangsúlyozza, hogy

a koronavírus megmutatta, milyen törékeny az életünk, milyen értékes, ha a szabadság és a felelősség együtt járnak, mert szabad társadalom csak akkor képes létezni, ha tagjai szolidárisak egymással.

Forrás: www.vidanuevadigital.com

Fordította: Jézsó Tamás

Facebook Comments