A transzcendens mutatkozása

A transzcendens mutatkozása

A Jezsuita Kiadó gondozásában, Kovács Lajos SJ szerkesztésével megjelent „A transzcendens mutatkozása” című tanulmánykötet, melyben helyet kapott blogunk főszerkesztőjének, Perintfalvi Ritának írása „A szenvedő emberek tekintetében és az értük vállalt mártíromságban mutatkozó transzcendencia” címmel. 

A transzcendens kérdésfelvetésre hagyományosan a vallások hivatottak bölcseleti és teológiai megfontolásaikkal válaszokat adni, valamint egyéni és közösségi cselekvések sorozatával segíteni az ehhez való hozzáférést. A transzcendentális tapasztalat legtöbbször az istentiszteletben  nyilvánult meg, amely mind tartalmi, mind kifejezésformáiban nagy változatosságot mutat világszerte, magán viselve a nyelvi és kulturális jegyeket. A sokféle kifejezésforma mögött azonban azonos megérzések rejlenek: kell lennie egy magasabb rendű valakinek vagy valaminek, ki/amely világ végső magyarázata, és erre vonatkozó sejtésünk nem a képzelet terméke, az ember vágyainak merő kivetítése. Az ember természeténél fogva vallásos, állítja az evolúcióbiológia, de hogy mi lesz számára nyilvánvaló a transzcendensből, az kultúrájának és szocializációjának a függvénye. Korunk emberének tudatosságából sem tűnt el a természetfeletti iránti fogékonyság és érdeklődés, de már nem az intézményesített vallások a transzcendens mutatkozásának elsődleges helyei. Tanulmánykötetünkben olyan írások olvashatók, amelyek a transzcendens  mutatkozásának feltételeit, színtereit és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok nyelvi megfogalmazását mutatják be.

cimlap.jpg

Perintfalvi Rita a köteben olvasható tanulmányában azt próbálja közelebb hozni az olvasóhoz, hogy a szeretet radikális odaadásán keresztül miképpen lehetséges az, hogy ha valaki a szenvedő ember arcába tekint, észreveszi, hogy benne a transzcendencia mutatkozik, vagyis maga az Isten lesz az, aki titokzatos módon visszatekint rá.” 

Mivel a transzcendencia a szenvedő ember tekintetében úgy mutatkozik meg, 
ahogy megcsillan a tó tükrén a reggeli nap fénye, 
ezért, ha Istent keresem, nem kell messzire mennem. 

Mindezt a felszabadítás teológiáján keresztül mutatja be, azon a Latin-Amerikában született teológiai irányzaton keresztül, ami azért áll a szegények, a társadalom peremére szorítottak, a jogfosztottak mellé, mert Istent is épp ilyennek látja, Szabadítónak. Aki meghallja népe kiáltását nyomorúsága idején és megszabadítja őt. Ennek a cselekvésnek az utánzása a szegények melletti elsődleges opció, ami a szolidaritás etikájából fakad.” Ez a teológiai irányzat adta az egyháznak azokat a tanulmányban szereplő nagyszerű egyházi embereket (Szent Óscar Romero, Gustavo Gutiérrez, Ignacio Ellacuría, Rutilio Grande, Ferenc pápa), akiknek életútja és munkássága a szegényekért és elnyomottakért végzett munkában teljesedik be.

Perintfalvi Rita írásának fő üzenete az ellenállásról szól. A szeretet radikalitásáról, ami nem alkuszik meg semmilyen elnyomó rezsimmel, hanem, ha kell, vállalja Krisztus legteljesebb követését, még a mártíromságot is: 

A transzcendencia a szenvedő emberek tekintetében és az értük vállalt mártíromságban mutatkozik meg.

A kötetet itt tudjátok beszerezni:

https://jezsuitakiado.hu/termek/a-transzcendens-mutatkozasa/?fbclid=IwAR1RExuGc24IpaT1Aa-bLmFXxd8v9SnXdSFNbU-z6gfftv1y80WSx99Tnio

Facebook Comments