Német katolikus egyház a homoszexualitás, a fogamzásgátlás és a nők szentelésének elfogadásáról

Német katolikus egyház a homoszexualitás, a fogamzásgátlás és a nők szentelésének elfogadásáról

A német egyházi munkadokumentum védelmébe veszi a fogamzásgátlás, a maszturbáció, az aktív homoszexuális életstílus valamint a nők diakonisszává szentelésének lehetőségét.

A hétvégén ismertette munkadokumentumát a német katolikus egyház szinódusi útja” (der Synodale Weg) Frankfurtban.

Szinodális/szinódusi út: olyan folyamat, melynek keretében az egyházi vezetők világiak és külső szakértők segítségével akarják megvitatni az egyházban felmerülő központi témákat, szükséges reformokat (pl.: szexuális erkölcs, nők szerepe, papi cölibátus). Egyszerre felülről és alulról induló kezdeményezés, melyben a hétköznapi és konkrét élet élvez elsőbbséget az eszmékkel szemben. 

weg-brief1130.jpg

Az egyház szexuális erkölcstanának felülvizsgálata

A dokumentum kifejti, hogy a humán tudományok – a pszichológia, szociológia, antropológia – segítségét fel kell használni az egyház szexuális erkölcstanának felülvizsgálatához, amely a szexuális tevékenységet csak a házasságon belül hagyja jóvá, és továbbra is csak gyermeknemzési céllal. 

wegkerze-epd1130.jpg

A házas férfiak pappá szentelése és a női diakonátus

A cölibátusról szóló vita alapkérdése volt a Szinódus első ülésének, ahol már türelmetlenül várják Ferenc pápa Amazóniai Szinódus utáni apostoli buzdítását, amely napokon belül napvilágra kerül. A német szinódusi út résztvevőinek nagy többsége szerint a pápa dokumentuma megnyitja majd az utat a házas férfiak pappá szentelése előtt és újra bevezeti a női diakonátust azokban a régiókban, ahol a paphiány óriási méreteket ölt. 
Franz-Josef Bode, Osnabrück püspöke kifejtette, hogy a házas férfiak pappá szentelése (viri probati) még nem jelenti a cölibátus teljes eltörlését.

A mesterséges fogamzásgátlás nem bűn

A fogamzásgátlásról a dokumentum a következőképpen fogalmaz: Nem minden szexuális aktusnak kell nyitottnak lenni a nemzésre: a felelős szülővé válás elve tartalmazza az adott élethelyzetnek megfelelő fogamzásgátlási mód szabad megválasztását a családtervezés folyamatában. A családtervezés, még akkor is ha mesterséges fogamzásgátlást alkalmaznak, nem rosszakaratú cselekedet, mivel a pár jogát segíti, hogy felelős döntést hozhassanak a gyermekeik számát illetően.

Az „ön-örömszerzés újfajta megközelítése

A dokumentum a maszturbációt sem tekinti bűnnek, hanem így fogalmaz: Örömteli megtapasztalása saját testünknek (self sex”) szintén jelentheti felelős megközelítését saját szexualitásunknak.

Homoszexualitás egyházi elfogadása

Végül a dokumentum a homoszexualitásról a következőképpen beszél: Homoszexuális cselekedetek is megvalósítanak jelentőségteljes értékeket, amennyiben barátságot, megbízhatóságot, hűséget, támogatást fejeznek ki.” A homoszexualitás nem tekinthető többé lényegét tekintve gonosznak és homoszexuális párok is részesülhetnek katolikus egyházi áldásban a dokumentum szerint. 

 

A várhatóan két évig tartó tárgyalássorozat, a„szinódusi út” még bizonyára számtalan kérdést és vitát fog felvetni a szexuális erkölcsölról, a papságról, a nők szerepéről, hiszen a német katolikus egyház, Reinhard Marx bíboros vezetésével feladatának tekinti, hogy utat mutasson az egyetemes egyháznak a reformok és a modernizálás terén.  

 

logo_synodaler_weg.jpg

Forrás:
religiondigital.org:
https://www.religiondigital.org/mundo/mujeres-yendo-queda-tiempo-religion-iglesia-alemania-sinodo-celibato_0_2200879897.html

lifesitenews.com:
https://www.lifesitenews.com/news/german-bishops-working-doc-calls-for-approval-of-contraceptionhomosexuality-womens-ordination

 

Szerző: Jézsó Tamás, katolikus vallástanár, a Felszabtér blog szerkesztője

Facebook Comments